1. Adobe Photoshop – Med detta program kan du skapa professionella bilder och grafik. Det är ett bra verktyg för att redigera bilder och gör dem se mer professionella ut.

2. Sketch – Ett annat bra program för digital design som låter dig skapa snygga illustrationer, mockups och webbdesigns.

3. Inkscape – En gratis vectorillustratör som är mycket användbar för att skapa logotyper, ikoner och andra designs.

4. GIMP – Ett gratis alternativ till Photoshop med liknande funktioner och verktyg. Det är ett bra val om du inte vill spendera pengar på dyra programvaror.

5. Adobe Illustrator – Ett av de mest populära programmen för vectorillustration och design, perfekt för att skapa logos, illustrationspaket och affischer.

6. Affinity Designer – Ett prisvärt alternativ till Illustrator med massor av olika verktyg och funktioner för digital design och illustration. Du kan prova det gratis i en timme innan du köper det fullständiga programmet..

7 . CorelDRAW Graphics Suite – Ettsuite med flera olika program för digital design, illustratioin, layout etc., allt från grundläggande till avancerad nivå..

8 . QuarkXPress – Ett annat populärt layoutprogram som har funnits i många år och används ofta inom tryckeribranschen..

9 . Serif DrawPlus X8- En mycket kostnadseffektiv vektorprogramvara som passar både nybörjare så väl som avancerade användare..

10 . Blender- En 3D-modelleringsprogramvara som även inkluderar animation-, rendering-, postproduktions-och spelutvecklingsverktyg..

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop är ett program för digital bildbehandling och grafisk design som utvecklats av Adobe Systems. Programmet används av fotografer, webbdesigners, grafiska formgivare och annan kreativa proffs för att skapa bilder för tryck, webb och video. Photoshop finns i två olika versioner: Standard (för hemanvändare) och Extended (med mer avancerade verktyg).

Sketch

Sketch är en av de mest populära teckningsprogrammen bland professionella illustratörer och grafiska formgivare. Programmet innehåller ett brett urval av verktyg för att skapa digitala illustrationer, och det går också att anpassa befintliga verktyg efter behov. Sketch har en intuitiv och enkel användargränssnitt, vilket gör det lätt att komma igång med programmet. Dessutom finns det massor av online-resurser som hjälper dig att lära dig mer om Sketch.

Inkscape

Inkscape är ett opensource program för att skapa vektor grafik. Programmet går att använda på olika sätt för att skapa snygga bilder, logotyper och illustrationsprogram. Inkscape har många verktyg som gör det enkelt att manipulera objekt och text. Du kan enkelt lägga till effekter som drop shadow, glöd och reflektioner. Programmet innehåller också ett bibliotek med färdiga objekt som du kan använda i dina egna illustrationer.

GIMP

GIMP är ett friprogram för bildbehandling och det finns till flera olika operativsystem. Programmet går att använda för många olika saker, t.ex. digital fotoredigering, bildkomposition och grafisk design. GIMP innehåller många av de samma verktygen som andra kommersiella program, men det finns också några unika verktyg som inte hittas i andra program. Dessutom är GIMP helt gratis att ladda ner och använda!

Krita

Krita är ett gratis och open source program för digital teckning och målning. Det finns tillgängligt för Windows, macOS och Linux. Krita har alla verktyg du behöver för att skapa fantastisk konst på din dator. Du kan använda olika penselar, former, texturer och färger till att skapa unika bilder. Krita är perfekt för nybörjare som vill lära sig mer om digital konst, men det erbjuder också avancerade verktyg för erfarna användare.