Det finns många anledningar till att inte haka på Instagram-trenden. Här är fem av dem:

1. Trenden kan vara skadlig för din mentala hälsa. Att jämföra sig med andra och se hur man står sig i en grupp är naturligtvis inte bra för självkänslan. Detta kan leda till negativa känslor som ilska, frustration och depression. Om du redan har problem med ditt självförtroende är det bäst att inte haka på trenden.
2. Det kan vara ett slöseri med tid. Istället för att göra något annat som du tycker är roligare eller mer meningsfullt, ligger du bara och scrollar igenom Instagram och tittar på andras inlägg. Detta är inget produktivt eller positivt use of time (användning av tid).
3. Vissa personer tar det väldigt allvarligt och blir besatt av likes, kommentarer och antalet följare de har. De glömmer bort den verkliga vardagen och livets små glada stunder, vilket leder till missunnelse, envie (avund) och liknande negativa konsekvenser..4 Andra maktar inte styra sitt beteende online utan ger efter för frestelsen att alltid vara uppkopplad via social media, vilket resulterar i mindre sömn, social isolering samt minskad produktivitet i arbete/studier etceteras 5 . Slutligen bidrar social media ofta till ytliga relationer istället för djupare band mellan m?nniskor – vi vet ju hur mycket mer vi delar online j?mf?rt med offline

Dags att ta ett break från sociala medier?

Lägger du märke till hur mycket tid du spenderar på sociala medier? Dags att ta ett break från sociala medier kanske? Känn dig inte dum, alla är beroende av sina telefoner och sociala medier idag. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns en verklig värld utanför din skärm. Så ta tag i dagen och upplev verkligheten för en stund! Gå ut och träffa nya människor, laga mat, gör något annat som får dig att koppla av. Social media can wait!

Hur mycket tid lägger du på Instagram varje dag?

Jag lägger cirka en timme på Instagram varje dag. Jag scrollar genom min feed för att se vad mina vänner och bekanta har gjort under dagen, och jag kollar även in de olika hashtags som finns. Jag ser gärna på olika influencers videor och bilder, och ibland så klickar jag även in på storiesen för att se hur deras dag ser ut. Dessutom så brukar jag ta några minuter varje dag för att titta igenom min egen profil, för att se om det finns något som behöver fixas eller uppdateras.

Tröttnat på se perfekta liv istället för verkligheten?

Alltför ofta ser vi perfekta liv på sociala medier istället för verkligheten. Detta kan leda till att man upplever sig som misslyckad och otillräcklig. Vi jämför våra egna liv med andras och ser inte alltid det positiva i det vi har. Istället för att vara tacksamma för det vi har, kritiserar vi oss själva för vad vi inte har eller inte är. Man borde inse att ingen är perfekt och att alla har problem, men de flesta visa bara de finaste stunderna av sina liv på social media. Det är lättare sagt än gjort, men försök istället se de positiva sidorna av ditt eget liv! Du kommer må mycket bättre!

Sluta jämföra dig själv med andra och börja leva ditt eget liv!

Sluta jämföra dig själv med andra och börja leva ditt eget liv! Det är enkelt att bli fast i onödiga jämförelser, men det gör bara ont på längden. Vi är alla olika och har olika förutsättningar, så det spelar ingen roll om du inte är lika snabb som någon annan, eller om du inte kan springa lika långt. Fokusera på din egen styrka och utveckla den istället. På samma sätt gäller det för allt annat i livet – vad andra kan orkar inte nödvendigvis betyda att du också kan. Lita på dig själv och tro på att du har kapacitet att lyckas med det du vill, oavsett hur svårt det verkar. Det finns ingen anledning att leva ett liv i skuggan av andra, utan tillsammans skapar vi alla något unikt och fantastiskt!

Inget intresse av att dela allt med världen?

Jag har ingen lust alls att dela allt med världen. Det finns saker som är helt privata och av intresse för mig ensam. Jag vill inte ha någon nosig person i min omedelbara närhet som kollar upp allt jag gör och tittar på mig. Jag vill vara ifred och ha det bra utan andras inblandning.