Idag kan man betala och transaktionera på nätet på flera olika sätt. De vanligaste alternativen är med kreditkort, direktbetalning eller via förskottsfaktura/faktura. Dessa alternativ gör det möjligt för olika typer av företag att drivas utan kontanter. Kreditkort är den vanligaste formen av onlinebetalning och används ofta vid inköp av varor och tjänster i andra länder. För stora belopp rekommenderas dock inte kreditkort då det finns en risk för bedrägeri. Direktbetalning innebär att du betalar med hjälp av ditt bank-ID och är en mycket säker metod som används flitigt inom Sverige. Via förskottsfaktura/faktura anger du ditt personnummer vid köpet, vilket gör det möjligt för butiken att skicka dig en faktura senare. Detta alternativ passar bäst för mindre inköp eftersom du oftast behöver betala inom 14 dagar från inköpsdatumet.

Kontanter eller kort?

När man handlar i affärer och på nätet används ofta kontanter eller kort. Det är fortfarande ganska vanligt att betala med kontanter i butiker, men det finns fördelar och nackdelar med båda metoderna. Fördelarna med att betala med kort är att det tar mindre tid och är enklare än att hålla reda på alla sedlar och mynt. Man kan också spara pengar genom rabatter och erbjudanden som ibland finns tillgängliga när man handlar med kort istället för cash. En annan fördel är att det finns flera olika sorters kort (kredit-, debit-och bank) som har olika förmåner, så du kan välja den typ av kort som passar dina behov bäst. Nackdelarna med betalkort är dock inte obetydliga. Många människor upplever att de lättare spenderar mer pengar när de handlar med ett kort, eftersom det inte verkar ”praktiskt” likadant som cash. Dessutom måste man vara vaksam på skimming (att folk tar reda på ditt PIN-nummer) samt ID-theft (identitetsstöld), två relativt vanliga typer av bedrägerier som involverar betalkortsbetalningar. Slutligen innebär användning av bank-och kreditkort ofta extra avgifter, så det är alltid bra att jämföra priser innan du bestämmer dig för vilken metod du vill anvendelse.

Internetbank eller mobilbank?

Internetbanken är en säker och bekväm tjänst som gör det möjligt för dig att ta kontroll över dina pengar. Med internetbanken kan du snabbt och enkelt skicka pengar, betala räkningar, se ditt konto och din transaktionshistorik. Internetbanken är tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Mobilbanken är en anpassad version av internetbanken som gör det möjligt för dig att göra bankärenden via din mobiltelefon eller surfplatta. För att använda mobilbanken behöver du bara ladda ner appen från App Store eller Google Play.

Faktura eller direktbetalning?

Faktura eller direktbetalning? Det är frågan.

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska göra när det gäller betalningar. Ska man betala via faktura eller direkt? Här kommer lite information om båda alternativen som kan hjälpa dig att avgöra vad som passar dig bäst i olika situationer.

Faktura innebär att du betalar för en vara eller tjänst några dagar senare, medan direktbetalning innebär att du betalar samma dag (eller omedelbart). Fakturabetalning är oftast gratis, medan det ibland finns en avgift för direktbetalning. Dessutom är det inte alltid möjligt att betala via faktura på alla ställen, så det kan vara bra att ha en backup-plan i form av kontokort eller bankkort.

Det finns dock flera fördelar med fakturabetalning jämfört med direktbetalning. För det första har du mer tid på dig att betala (oftast 14 dagar), och om du behöver mer tid än så kan du alltid begära en avdragsgill inkassoavgift (som regleras av lag). Dessutom ger fakturabetalningen dig möjlighet till rutavdrag – det vill säga du kan dra av 30% av din totala inköpskostnad på din deklaration (maximalt 50 000 kronor per år). Direktbetalning ger däremot ingen möjlighet till rutavdrag.

E-plånbok eller kreditkort?

Många människor föredrar att använda en e-plånbok istället för kreditkort på grund av flera olika skäl. En av de stora fördelarna med e-plånböcker är att du inte behöver ha runt på mycket kontanter. Du kan enkelt göra betalningar med din e-plånbok och du slipper oroa dig för att tappa bort dina kontanter. E-plånböcker är också mycket säkrare än kreditkort, eftersom det finns en inbyggd säkerhetsfunktion som gör det svårt för andra att hacka sig in i ditt system. Det finns dock nackdelar med e-plånböcker, bland annat den höga avgift som ibland tas ut vid transaktioner.

Payson, Swish, PayPal – vad passar dig bäst?

Payson är ett betalningssystem som gör det möjligt för användare att säkert och enkelt betala online. Swish är ett annat alternativ, som fungerar på samma sätt och har liknande funktioner. PayPal är ett tredje alternativ, som också erbjuder enkel och säker onlinebetalning. Alla dessa system har olika fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja det som passar dig bäst.

Kategorier: Internet