Bloggande på nätet är ett bra sätt att få ut ditt budskap till en större publik. Det finns många olika bloggverktyg att välja mellan, beroende på vad du vill åstadkomma med din blogg. Här är några av de vanligaste:

WordPress – Ett av de mest använda och kompletta bloggverktygen. Du kan ladda ner och installera WordPress på din egen server, vilket ger dig fullständig kontroll över din blogg. Detta alternativet kräver dock lite teknisk know-how.

Blogger – En gratis tjänst från Google som gör det enkelt att skapa och hantera en blogg. Blogger har begränsade möjligheter jämfört med WordPress, men är mycket enklare att använda.

Tumblr – En populär microblogging-plattform som ligger någonstans mellan en blogg och ett socialt nätverk. Tumblr har ett intuitivt gränssnitt och massor av teman och plugins att välja mellan, men begränsar hur mycket du kan anpassa ditt innehåll.

Det finns många fler bloggverktyg d out there – detta var bara tre av de mer vanliga alternativen. Utforska olika plattformar och se till att välja den som passar b best för dig and your needs!

Blogga med WordPress

En blogg är en webbplats där du skriver inlägg om det du vill. Du kan ha en blogg för att skriva ner dina tankar, dela med dig av nyheter eller tips, eller bara för att visa upp din kreativitet. WordPress är ett gratis program som gör det möjligt för vem som helst att starta och driva en blogg. Det finns tusentals olika themes (teman) och plugins (tillägg) till WordPress, så du kan anpassa din blogg exakt efter dina behov. Oavsett om du vill ha en enkel och stilren blogg, eller en mer avancerad sida med bilder och video, så kan WordPress hjälpa dig att skapa den.

Blogga med Medium

Medium är en plattform för bloggande och publicering på nätet. Medium ger författare och skribenter verktygen för att publicera och dela sina historier med världen. Medium har utvecklats av Evan Williams, grundare av Twitter, och lanserades i 2012. Medium är kostnadsfritt för bothskrivareoch läsare.

Varför ska man blogga med Medium? Dels för den användarvänliga plattformen – det är inte svårt att komma igång med bloggandet på Medium. Men framförallt för möjligheten att nå ut till många läsare. På Medium finns ett stort community av läsare som gillar att ta del av inspirerande historier från olika områden. Som skribent kan man dessutom tjäna pengar genom att samla in ”claps” från andra användare – ju mer uppskattad din artikel är desto fler claps kan du samla in!

Blogga med Tumblr

Tumblr är en populär social media-plattform som gör det möjligt för användare att skapa och dela innehåll. Det finns flera olika sätt att blogga på Tumblr – du kan välja att antingen skapa ett helt nytt blogginlägg, eller så kan du ladda upp ett befintligt inlägg från din dator eller en annan webbplats. Tumblr gör det också möjligt för användare att interagera med andra genom att kommentera på andras inlägg, reblogga (dela) deras inlägg med dina followers, eller gilla (heart) deras inlägg.

Blogga med Ghost

Ghost är ett företag som erbjuder bloggverktyget Ghost. Det är en plattform för bloggning som gör det enkelt att skapa och hantera din egen blogg. Du kan anpassa ditt tema, lägga till inlägg och bilder, och dela dina inlägg på sociala medier. Ghost har också ett stödcommunity för att hjälpa dig med allt från installation till teknisk support.

Blogga på eget webbhotell

Det finns många fördelar med att blogga på ett eget webbhotell. För det första är det en mycket billigare lösning än att köpa ett domännamn och webbhotell hos en extern leverantör. Dessutom ger det dig större frihet i hur du vill gestalta din blogg. Du kan installera olika typer av innehåll och tillägg, och du behöver inte begränsas av de funktioner som finns på de flesta bloggplattformar.

Det finns dock nackdelar med att ha sin blogg på ett eget webbhotell. Det tar lite mer tid och ansträngning att skapa och underhålla en sådan blogg, och man måste vara beredd på att hantera problem som uppstår (till exempel hackare). Dessutom är det inte alltid lika enkelt att dela inlägg med andra användare, jämfört med de sociala nätverksfunktionerna som finns på vissa plattformar.

Kategorier: Internet