Det finns många olika sätt att starta en webbutik. Du kan antingen driva din egen e-handelssida, använda tjänster som Amazon eller Ebay, eller starta en blogg och marknadsföra dina produkter via social media. Det viktigaste är att du hittar en metod som passar dig och dina produkter.

Några tips för att lyckas med din webbutik:
1. Hitta ett unikt selling point – varför ska kunderna handla just hos dig?
2. Gör det enkelt för kunden att betala – använd PayPal, Stripe eller andra smidiga alternativ.
3. Se till att du har bra fraktalternativ – snabb leverans är alltid uppskattat!
4. Ge garantier och returmöjligheter – det ger kunden trygghet när de handlar från dig.

Hur man startar en webbutik – steg för steg

Det första du behöver göra när du vill starta en webbutik är att hitta ett bra domännamn. Ditt domännamn ska vara kort, lättattminnas och relevant för din verksamhet. När du har hittat ett bra domännamn kan du registrera det hos en webbhotellstjänst.

Något som är mycket viktigt när man driver en webbutik är att ha en snygg och användarvänlig design. En tjusig design lockar till sig fler besökare och gör det mer troligt att dessa besökare kommer att handla av dig. Det finns olika typer av programvaror som gör det möjligt för dig att skapa en snygg hemsida, även om du inte har någon större teknisk kunskap.

En sak som ofta blir glömd när man startar en webbutik är marknadsföringen. Man kan ha den snyggaste och bästa hemsidan i v world, men om ingen vet om den så kommer den inte att generera några affärer. Se till att sprida information om din butik på sociala medier, forums och andra platser dit potentiella kunder kan ta del av den informationen. Du kan också betala för annonsering på diverse sajter – detta brukar dock vara relativt dyrt och bör endast göras om man har råd med det eller tror starkt på sin produkt/sajt (och vet hur man tar betalt).

Så här fungerar e-handel och näthandel

E-handel, även kallad näthandel eller internethandel, innebär förflyttningen av handel från traditionella butiksmiljöer till internet. Detta sker oftast genom användande av en webbsida som fungerar som en digital butik. Fördelarna med e-handel jämfört med traditionell handel inkluderar snabbare och mer effektiv leverans, större urval av produkter, bättre priser på produkter och tjänster samt bekvämlighet för kunden. Nackdelarna med e-handel inkluderar ofta högre fraktkostnader, mindre möjlighet att prova produkterna innan du köper dem och risken för bedrägerier.

Vilka produkter kan jag sälja på nätet?

Det finns ett stort utbud av produkter som man kan sälja på nätet. Ofta är det enklare och smidigare att sälja digitala produkter, som t.ex. e-böcker och programvara, eftersom de inte behöver skickas fysiskt till kunden. Men det går givetvis bra att sälja fysiska produkter via nätbutiker också, exempelvis kläder, smycken, leksaker och möbler. Det viktigaste är att hitta en marknad för din product samt att ha en bra hemsida/nätbutik där kunderna kan lätt navigera sig fram och handla snabbt och smidigt.

8 tips för att lyckas med din webbutik

Starta en webbutik är en bra idé om du vill tjäna pengar på nätet. Men det är inte alltid så enkelt som det låter. Det finns massor av saker du behöver tänka på för att lyckas. Här är 8 tips för att göra din webbutik lyckas:

1. Vad ska du sälja? Fundera noga och ta reda på vad som finns efterfrågan på, och vad som inte finns så mycket av. Du bör också se till att det är något som intresserar dig, eftersom det kommer att bli mycket jobb.

2. Var ska du sälja? Det finns flera olika alternativ, från auktionssajter till egna webbutiker. Titta runt och se vad som passar bäst för dina produkter och din budget.

3. Sätt upp en bra hemsida/webbutik. Investera i bra design, gode produktfoton och god navigation. Glöm inte bort SEO (sökmotoroptimering) för att folk lättare ska hitta dig i Google!
4. Marknadsför din butik! Gör reklam för den via social media, bloggar eller andra ställen online dit människor kollar in ofta.. WORD-of-mouth marketing (mun mot mun) är gratis och extremt effektivt – se till att dina kunder blir nöjda!
5 . Betalningsmetoder – Se till att använda betalningsmetoder som mest används/populærast i just ditt land/din mÃ¥lgrupp (tex PayPal). Kolla med banken hur man gãr fram fãr swish ifall du vill erbjuda den metoden direkt via din sajt/ditt system istf drop-in payments hos exempelvis Bambora eller Klarna Checkout etc.). Kreditkort kan var bra men minskar ofta conversion rate (alltsÃ¥ hur mÃnga av dem som besãker sajten handlar), speciellt ifall de inte känner sig helt trygg med sin bestãllning utefter vad de ser av priser etc., vilket leder mig till nastan allra sista punkten… 6 . Lãgsta möjliga frakt – En vanlig “regel” inom eCommerce (webbhandel) runt om i Europa & USA brukar ligga mellan 9 – 12 % av ordervïrdet inkl moms (& eventuella andra avgifter). Med andra ord; ju mindre del av ordern beloppet som representeras utav fraktavgifterna desto mer lockande & konkurrenskraftig blir man sett ur potentiella customers perspektiv… 7 . OrderbekrÃÂftelse per SMS / E-post mm – Bekradelsen per SMS fungerar oftast barblett & ger den personliga touchen; “Tack fordi De handlet hos os” + “Her er et overblick over Deres bestilling” mm… Detta styrker trovÃÂrdigheden yderligere sammenlagthvilket igjen resulterer i flere salg & bedre ROI (= Return Of Investment = Avkastning P Investering). 8 . Levering – Er der ingen levering afsluttende indeni 5 arbeidsdager regnes 5+ for sent… Om alt mulig gjoers for at levere hurtigere er bedret ROI igjen et resultat af disse innsatte ressourcer 😉

Drömmer du om egen webbutik? Här är checklistan innan du startar!

Drömmer du om att starta din egen webbutik? Innan du tar steget och slänger dig ut i det kommersiella havet, är det viktigt att göra lite research för att säkerställa framgång. Här är en checklistan med några punkter som bör beaktas innan du startar:

1. Ta reda på vilken sorts produkt eller tjänst du vill sälja och se till att det finns ett efterfrågan på just den marknaden. Det är ingen mening i att satsa pengar på något som inte finns någon intresse för.
2. Gör en businessplan för din webbutik inklusive budgetering av alla kostnader från domänen till reklam och fraktavtal.
3. Vad gör ditt varumärke unikt? Utveckla en stark identitet och marknadsföringsstrategi för din butik med tydliga mål och mottagare i focus.
4. En användarvänlig hemsida är A och O för online-shopping – hitta en plattform som passar dina behov, bjud in beta-testare och ta emot feedback från dessa innan du lanserar officiellt!
5. Sist men inte minst – titta på konkurrensen! Se till att du har koll på vem (och vad) som finns där ute genom research, Google Adwords annonsering samt social listening innan du drar igång din egna verksamhet!

Kategorier: Internet