Foto och video är två av de mest populära formerna av innehåll på internet. Oavsett om det är bilder från en senaste resa eller videofilmer från nyhetskanalen, föredrar många människor att titta på foton och videor istället för att läsa texter. Detta gör det inte bara enklare för användarna att ta in information, utan det ger också webbplatserna mer trafik eftersom fler personer kommer att besöka dem.

Hur du laddar upp dina foton och videor på internet

Det finns olika sätt att ladda upp foton och videor på internet. De flesta stora sociala medier, som Facebook, Instagram och YouTube, har funktioner för detta. Det går även att ladda upp filmer på Vimeo eller Dailymotion. För de som vill ha mer kontroll över sina filmer finns det tjänster som Dropbox eller Google Drive.

För att ladda upp en video på någon av dessa plattformar behöver man oftast skapa ett konto först. Därefter kan man logga in och gå till den funktion som heter ”Ladda upp”. Här väljer man vilken film man vill dela med sig av genom att bläddra igenom mapparna på sin dator. När man hittat rätt fil trycker man på ”Öppna” och sedan börjar filmen laddas upp till tjänsten.

Var du kan hitta fria bilder och videor online

Det finns flera olika webbplatser som erbjuder gratis bilder och videor. YouTube är en av de mest populära sajterna för att hitta dessa typer av filmer. Om du letar efter något specifikt, kan det vara lämpligt att använda en sökmotor som Google eller Bing. Dessutom finns det flera arkiv med fri media, till exempel Wikimedia Commons och Flickr.

Så här använder du Youtube för att dela dina filmer med vänner och familj

Det finns många olika sätt att dela filmer med vänner och familj på Youtube. En av de enklaste metoderna är att använda inbyggda verktygen i Youtube-appen för detta. Först och främst, logga in på din Youtube-konto genom appen eller hemsidan. När du är inloggad, gå till ”Min kanal” och välj sedan ”Videor”. På denna skärm kommer du att se alla dina egna uppladdade videor, samt videor som du har sparat i spellistor eller på andra ställen. Om du vill dela en video med någon, tryck på ikonen för delning längst ner till höger på skärmen för den aktuella videofilmen. Detta kommer att öppna upp en meny med olika alternativ för hur man delar filmen – via WhatsApp, Facebook, Twitter eller andra sociala plattformar eller appar; via SMS; eller genom att bara kopiera länken till filmen och sedan skicka den via vanliga textmeddelande eller mejl.

Vilka olika sociala nätverk finns det för att dela dina digitala bilder?

Det finns många olika sociala nätverk för att dela dina digitala bilder. De flesta av dessa tjänster är gratis och enkelt att använda. De mest populära sociala nätverken för bilddelning är Facebook, Twitter, Google+, Pinterest och Instagram. Dessa tjänster låter dig enkelt dela dina bilder med vänner och familj. Du kan också skapa album på dessa webbplatser för att organisera dina bilder.

Hur man gör en video om sig själv (egovlog)

En egovlog är en vlog som handlar om dig själv. En egovlog kan vara intressant och underhållande för andra att titta på, men det kan också vara en bra möjlighet för dig att reflektera över vem du är och vad du gör. Genom att göra en video om dig själv kommer du lära känna dig själv bättre och kanske till och med upptäcka nya delar av din personlighet.

Det finns ingen speciell mall för hur man gör en egovlog, utan det beror helt på vilken sorts personlighet du vill framställa i din video. Dock finns det några tips som kan vara bra att tänka på:

• Fundera på vad det är som gör just dig unik – vad har du att erbjuda? Varför skulle någon vilja se just din video?

• Titta på andras egovloggar för inspiration men glöm inte att vara original – använd inte bara deras idéer utan skapa egna!

• Filma i olika miljöer – hemma, ute i naturen, staden etc. Det ger mer variation och dynamik till videon.

• Ha roligt! Det mest important är att ha kul när du gör videon, annars blir den trist och platt.

Kategorier: Internet