Instagram Story är en funktion som lanserades av Instagram 2016. Funktionen gör det möjligt för användare att skapa och dela korta videos eller bildspel med sina vänner och följare. Innehållet i en Story visas bara i 24 timmar innan det försvinner automatiskt.

För att skapa ett inlägg i din Story, gå till fliken Stories längst upp till höger på din startsida och tryck på knappen +. Där kan du välja om du vill spela in en video eller ta ett foto. När du har valt, trycker du igen på + -knappen för att starta inspelningen/fotograferingen. Du kan filma/fota i upp till 15 sekunder per bild/video. Om du vill fortsätta inspelningen/fotograferingen av samma scen är det bara att hålla ner +-knappen igen. Vill du inte använda hela den inspelade tiden behöver du inte göra något, filmklippet kommer då automatiskt att kapas till de senaste 15 sekunderna när du släpper knappen.
Nedanför finns olika verktyg som gör det möjligt för dig att redigera ditt inlagg innan det publiceras, bland annat:

En timer – anger hur lång tid ditt inlagg ska visas i storyn (max 24 timmar)
Sticker – olika typer av sticker som kan läggas till i ditt inlagg (exempelvis emoji, textsticker, plats sticker)
Tekst – möjlighet att lägga till text på bilderna i ditt storyinlagg
Pensel – verktyget ger dig möjlighet att rita direkt på bilderna med olika stift och penselfunktioner
Undo (Ctrl+Z) – tar bort de senast gjorda ändringarna

Instagram Stories – vad är det?

Instagram Stories är ett foto- och videotillägg till Instagram som lanserades den 2 augusti 2016. Funktionen gör det möjligt för användare att skapa en serie bilder eller klipp som kommer att visas i tidsordning på deras profilsida under 24 timmar, därefter försvinner de. Historierna kan innehålla filter, text, teckensnitt och andra effekter. De flesta av dessa verktyg finns redan i Instagram, men Stories gör det möjligt att lägga till flera filter på ett foto och låta dem vara aktiva under hela videon.

Hur använder man Instagram Stories?

Instagram Story är ett enkelt sätt att dela dina bilder och videor med vänner och bekanta. Du kan ladda upp bilder och videor från din mobiltelefon eller surfplatta, och du kan använda olika filter för att göra dem unika. När du har laddat upp en bild eller video på Instagram Story, kommer det att visas i toppen av ditt flöde för 24 timmar, och sedan försvinna. Dina vänner kan klicka på ”Gilla” -knappen om de gillar det du har delat, och de kan också skicka dig privata meddelanden om de vill prata med dig mer.

Vad kan man göra med Instagram Stories?

Instagram Stories är en funktion i Instagram som gör det möjligt för användare att skapa korta videor eller bildspel som visas på deras profil i 24 timmar. De flesta användare vet inte hur man utnyttjar den här funktionen till fullo, så här är några idéer om vad du kan göra med Instagram Stories.

Först och främst kan du använda Stories för att visa din dagliga rutin eller aktiviteter. Detta är perfekt för personer som vill inspirera andra eller bara dela sina liv med vänner och familj. Du kan också använda Stories för att skapa korta mat- eller reseguider. Eftersom Stories automatiskt spelar upp nästa video när den första är klar, är detta en perfekt format för snabba guider som inte tar alltför lång tid att titta igenom.

En annan rolig sak du kan göra med Instagram Stories är att skapa enkla spel eller quizzes. Detta är perfekt för personer som vill engagera sig med sin publik på ett mer interaktivt sätt, samtidigt som de visar sin personlighet och stilar sig genom olika teman och designs. Det finns massor av olika typer av spel och quizzes du kan skapa, så var bara kreativ!

Sist men inte minst, om du har en affärsprofil på Instagram så finns det möjlighet att inkludera call-to-actions (CTA) i dina stories, vilket innebär att dina followers direkt kan göra det du ber dem om – exempelvis besöka din hemsida, beställa din produkt etcetera – via en ljudigknapp i slutet av storyn. Saken med CTA:s i stories is that they are super effective in driving conversions because people are already engaged with your content and are therefore more likely to take action when prompted to do so directly after watching your story!

Tips för bättre användning av Instagram Stories

Instagram stories är ett fantastiskt sätt att dela med sig av sin vardag och hålla sina följare uppdaterade. Men det finns en del tips och tricks som man bör tänka på för att göra det bästa av sin Instagram story. Här är några:

1. Planera din story. Tänk på vad du vill visa och berätta innan du börjar filma eller ta bilder. Detta gör det enklare att sedan redigera allt till en sammanhängande historia.

2. Gör användning av olika verktyg som finns tillgängliga i appen, såsom text, ljud, stickers m.m., för att ge din story mer liv och kreativitet.

3. Var inte rädd för att experimentera! Utforska olika stilar och se vad som funkar bäst för just dig och ditt innehåll. Det finns ingen riktig eller felaktig metod – testa dig fram tills du hittar den perfekta balansen mellan informativt och underhållande content i din story!

Vanliga frågor om Instagram Stories

Instagram Stories är det nya stället för att dela din historia med vännerna. Men det finns fortfarande många som inte riktigt vet hur man använder den här funktionen. Så här är svaren på de vanligaste frågorna om Instagram Stories!

1. Hur laddar jag upp en historia?
Först och främst, du behöver ha en smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling för att kunna ladda upp innehåll till Instagram Stories. Öppna sedan appen och logga in med ditt användarnamn och lösenord. När du är inloggad, tryck på ikonen för din profilbild i det övre högra hörnet av skärmen (det ser ut som ett cirkelformat foto). Detta tar dig till ditt feed. Längst ner i feedet kommer du se en knapp som heter ”Historier”. Tryck på den och börja dela!
2. Hur gammalt kan mitt innehåll vara?
Innehållet i dina stories visas endast under 24 timmar, så se till att dela nyheter och andra roliga saker ofta! Efter 24 timmar kommer ditt innehåll inte längre visas i feeds av andra användare – men du kan alltid spara det genom att trycka på ikonen för nedladdning (den ser ut som ett litet diskett-symbol) nedanför varje story innan den försvinner helt!
3. Kan vem som helst titta på min historia?
Naturligtvis inte! Du bestämmer vem som kan se dina stories genom att gå till Instgragrams inställningar (tryck på ikonen gear-symbolen i det övre högra hörnet av skolan). Gscrolla ner tills du ser fliken ”Privatliv” och trycker sedan på ”Historier”. Här kan du v