Det är svårt att säga exakt vad man får när man köper följare på Instagram, eftersom det finns olika sorter av tjänster som alla levererar lite olika resultat. Det är dock relativt enkelt att hitta tjänster som lovar att leverera riktiga människor – och det är dessa tjänster du bör se upp för. Dessa tjänster brukar ofta använda botar eller andra automatiserade metoder för att skapa falska konton och gilla inlägg, och i vissa fall kan de till och med skapa falska kommentarer. Så while you may end up with a few real people following your account if you use one of these services, it’s likely that most of your followers will be fake.

Är det verkligen människor man köper?

Köper man verkligen alltid människor när man köper varor och tjänster? Eller är det bara ett påhittat begrepp för marknadsförare att se till att vi konsumerar mer? Det är en fråga som jag ofta ställer mig själv. Jag vet att det finns olika definitioner av begreppet ”människoköp” – men i grund och botten handlar det väl om huruvida vi tar hänsyn till de personer som arbetar med produktionen av de saker vi köper, oavsett om de är anställda eller lever i fattigdom. Om vi bryr oss om deras villkor, dvs. deras lön, arbetsmiljö, boendeförhållanden etc., när vi gör våra inköp. Så även om jag inte kan svara på den huvudsakliga frågan – vet inte riktigt hur man ska göra för att undvika att komma i situationer där man ”kanske” köper människor – men jag kan definitivt satsa på att alltid fundera lite extra innan jag handlar något.

Hur ser det ut när man köper följare?

Det finns olika sätt att köpa följare på Instagram. Det vanligaste sättet är att använda en tjänst som ger dig möjlighet att köpa följare. Dessa tjänster har ofta ett abonnemang som du måste teckna för att ha tillgång till deras tjänster. Abonnemangen varierar i pris beroende på hur många följare du vill köpa. Nackdelen med dessa tjänster är att det tar lång tid innan du ser resultat och det är också svårt att veta om de verkligen fungerar eller inte.

Varför gör vissa personer detta?

Det finns flera skäl till varför vissa personer gör detta. För det första är det ett sätt att få uppmärksamhet. De vill bli bekräftade och märkas av andra, och tror att det är enda sättet att göra det på. Detta kan bero på en dålig självkänsla, brist på trygghet i sig själv eller kanske bara en djup ensamhet. En annan anledning kan vara ren ondska eller girighet. De vill se andra lida och deras nöd ger dem en sicko thrill. Ibland handlar det bara om rent hat mot allt och alla, utan specifik anledning. Vissa människor har bara aldrig lärt sig empati eller medkänsla, och de ser inte andras kamp som likvärdig med deras egna – de tvivlar helt enkelt inte på sin rätt till lycka.

Kan det skada ens profil att köpa följare?

Köpa följare är inte en bra idé om du vill ha en gångbar profil. Därför är det bättre att vänta tills du har en stabil grund av riktiga människor som följer dig och sedan bygga på den. En stor fördel med ett reellt publik är att de ofta har fler följare, och dina inlägg kommer att nå ut till ännu fler personer. Att köpa followers kommer sannolikt inte bara skada din profil, men det kan också orsaka Twitter eller Instagram att ta bort din profil helt.

Är det riktigt vad man vill ha på sin profil?

Det är alltid en bra idé att tänka igenom vad man vill ha på sin profil innan man börjar skapa den. Man bör fråga sig själv om det verkligen är det man vill visa upp för andra människor. Man bör också tänka på hur mycket information man vill dela med sig om sig själv. Ofta kan det vara en bra idé att hålla profilen lite mer avskalad, så att man inte ger iväg för mycket information om sig själv till personer som kanske inte skulle behöva veta den.