Materialdesign från Google är ett plattformsneutralt och modulärt ramverk för att bygga användarcentrerade gränssnitt. Det går ut på att skapa enkelhet, intuitivhet och konsekvens i produktens design – oavsett om det handlar om en mobilapp, ett webbplatsgränssnitt eller ett program för datorer. Materialdesign innehåller specifikationer, verktyg och riktlinjer för hur man bäst skapar digitala produkter som är tilltalande och lätta att använda.

Materialdesign – en introduktion

Materialdesign är ett användarcentrerat och responsivt designsystem från Google. Det bygger på en modell av materia, där användargränssnittet blir alltmer realistiskt och fysiskt. Materialdesign har funnits sedan 2014, men det var inte förrän 2015 som det började bli mer allmänt känt. Designsystemet innehåller regler för hur olika element ska se ut och bete sig, samtidigt som det ger möjlighet till flexibilitet så att designers kan skapa unika lösningar. I materialdesignen finns flera viktiga principer: 1) Konsekvens – alla element ska vara konsekvent formgivna; 2) Enkelhet – interfacelement ska vara enkla att använda; 3) Modighet – designen ska våga ta i bruk nya tekniker och idéer; 4) Fokus – användarens uppmärksamhet ska ledas till de viktigaste delarna av gränssnittet; 5) Egensinnighet – olika plattformar och enheter ska ha sin egen unika identitet.

De grundläggande principerna bakom Materialdesign

Materialdesign är ett designsystem som introducerades av Google först 2014. Syftet med systemet är att skapa en sammanhållen och användarvänlig upplevelse oavsett var användaren befinner sig, oavsett vilken typ av enhet de använder. Materialdesign innehåller principer för hur information ska visas på olika sätt beroende på storlek, form och andra egenskaper hos den enhet som används. Systemet bygger på tre grundläggande princip: 1) materialets yta ska fungera likadant oberoende av hur den tas i bruk; 2) detaljer gör skillnad; 3) animationer ger liv åt materialet. Dessa tre grundprinciper utgör fundamentet för allt arbete inom Materialdesign.

Hur du använder Materialdesign i din egen app/webbplats

Materialdesign är ett användbart verktyg för att skapa en snygg och användarvänlig app eller webbplats. Materialdesign innehåller rekommendationer för hur du ska bygga upp din layout, välja färger och typsnitt, samt hur du ska hantera olika interaktioner. Följer man dessa riktlinjer kan man skapa en mycket professionell och tilltalande produkt.

Exempel på hur andra har använt Materialdesign till bra effekt

Materialdesign är ett riktigt snyggt och stilrent gränssnitt som fungerar perfekt för app-utvecklare. Flera populära appar har anammat detta gränssnitt på olika sätt och till bra effekt. Viber, en av de mest populära VoIP-apparna, använder Materialdesign i sin senaste version för Android. Appen ser mycket renare ut med flödande animationer och enhetliga ikoner. Google Keep är another exempel på hur Materialdesign kan användas till bra effekt. Detta program gör det lättare för dig att hålla koll på dina anteckningar och idéer genom att ge dem alla ett enhetligt utseende.

Var du kan hitta mer information om Google Materialdesign

Det finns ett antal olika ställen som du kan hitta mer information om Google Materialdesign. Ett av de enklaste ställena att börja titta är på Googles egna hemsida för materialdesign. Här kan du läsa mer om grundläggande principer och designelement, samt se exempel på hur detta används i olika Android-appar. Du kan också ta en titt på den officiella bloggen för materialdesign, där Google ofta postar nyheter och uppdateringar relaterade till deras designsystem. Andra bra resurser inkluderar Design Sprint Kit från Google Ventures (som innehåller massor av verktyg och guider för att komma igång med Material Design), samt Medium-artikeln ”Allt du behöver veta om Google Material Design” av Nick Babich (som ger en mycket bra introduktion till de flesta aspekterna av systemet).