På internet finns det många hot mot din säkerhet. Hackare kan försöka ta över ditt konto, eller skicka virus och skadlig kod till din dator. Det är viktigt att du tar hand om din säkerhet på internet, för att skydda dig själv och dina uppgifter. Här är några tips på hur du gör det:

-Använd starka lösenord som innehåller bokstäver, siffror och specialtecken. Lösenordet ska inte vara något som någon annan kan gissa sig till (till exempel ditt födelsedatum). Byt regelbundet lösenorden på alla dina konton.
-Klicka inte på länkar i mejl eller chattmeddelanden från okända avsändare. Om du får en länk från en bekant, men den verkar misstrogen, gör en webbsökning först innan du klickar på den.
-Installera ett bra antivirusprogram på din dator och se till att det hålls uppdaterat. Ett antivirusprogram hjälper dig att blockera virus och andra farliga program som kan skada din dator eller stjäla information från den.
-Var försiktig med vilka personuppgifter du delar online – tänk innan du postar bilder eller information om dig själv, eftersom detta kan anvÄndas mot dig av personer med ondskefulla avsikter (till exempel genom social engineering).

Se till att ha en bra antivirusprogramvara

Som en allmän regel, se till att du har en bra antivirusprogramvara installerad på din dator. Detta är särskilt viktigt om du ofta använder datorn för att surfa på internet, eftersom det finns många skadliga program som kan få tillgång till din dator och skada den. Antivirusprogramvaran kommer att hjälpa dig att skydda din dator från de flesta av dessa hot och göra det possiblefor dig att fortsätta använda den utan problem.

Var försiktig med vilka sajter du besöker

Det finns många skadliga sajter som kan orsaka allvarliga problem för din dator. Besöker du en sådan sajt kan det leda till att du får virus eller andra skadliga program på din dator. Dessa program kan sedan orsaka stora skador på din dator, och i värsta fall även ta bort viktiga filer från den. Det är alltså mycket viktigt att vara försiktig med vilka sajter du besöker, och se till att bara besöka säkra och pålitliga sajter.

Ladda inte ner något från okända källor

Det finns många faror med att ladda ner filer från okända källor. Det kan finnas virus, trojaner och andra skadliga program som kan skada din dator eller stjäla dina personuppgifter. Dessutom är det ofta olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddade filer utan tillstånd från upphovsmannen. Så se alltid till att du endast laddar ner filer från pålitliga källor, och om du är osäker på en källa, sök efter recensioner online innan du gör nedladdningen.

Tänk på vad du skriver och delar online

Det är viktigt att tänka på vad man skriver och delar online. Man bör fråga sig själv om det verkligen är nödvändigt eller lämpligt att dela det som man tänker skriva. Man bör också vara medveten om hur andra kan tolka och reagera på det som man delar. Det finns många olika saker som man kan göra för att hantera sin online-personlighet på ett positivt sätt, men det är inte alltid enkelt. Ibland kan det kännas som om allting du gör blir fel, men bara försök göra ditt bästa och ta hand om dig själv.

Använd starka lösenord

För att skydda dina onlinekonton bör du använda starka lösenord. Det innebär lösenord som är minst 8 tecken långa och innehåller bokstäver, siffror och symboler. Försök gärna att välja ett unikt lösenord för varje konto du har. Detta för att förhindra att en hacker kan använda det samma lösenordet för flera olika konton. Om detta skulle ske skulle alla dina konton bli vulnerable om bara ett av dem hackas.

Kategorier: Internet