Webbdesign är inte bara att se till att webbsidan ser snygg ut, det handlar också om användarupplevelsen. Här tipsar vi om några saker som du kan tänka på för bästa resultat:
Layout: Se till att layouten är enkel och logisk. Användare ska snabbt och lätt kunna hitta det de söker efter på sidan.
Innehåll: Se till att innehållet är relevant och unikt. Det ska vara lättläst och skriven i ett språk som många förstår.
Funktionalitet: Se till att alla länkar fungerar och att sidan loads snabbt. En trasig eller langsam sida ger dålig upplevelse för användaren.
Hur designar man en användarvänlig webbplats?
Det finns många olika aspekter som måste beaktas när man designar en användarvänlig webbplats. Först och främst är det viktigt att tänka på vilken typ av webbplats det är man försöker skapa. En sida med mycket text kommer ha andra behov än en bildbyggande sida eller en webshop. När du har bestämt dig för vilket syfte din webbplats ska ha är det dags att börja titta på hur man gör den användarvänlig.
En av de viktigaste aspekterna när det gäller användarvänlighet är navigeringen. Det ska vara tydligt för besökaren var han/hon befinner sig på sidan, och enkelt att komma tillbaka till startsidan eller andra viktiga delar av webbplatsen. Navigationen bör inte vara för komplicerad och alltför mycket information ska inte visas på samma gång, detta kan leda till att användaren blir förvirrad och frustrated.
En annan viktig aspekt som ofta glöms bort är laddningstiden på sidan, i synnerhet om den innehåller mycket grafik eller video. Detta kan leda till att besökarna lämnar sidan innan den ens har hunnit laddas klart, så se till att optimera din webbplats för snabbare loading times!
Som sagt finns det många olika element som spelar roll n when designing a user-friendly website, men if you keep these basics in mind you should be well on your way to creating a great site that people will love using!
Vad ska man tänka på när man väljer färger och typsnitt?
Designern Josef Müller-Brockmann ansåg att det viktigaste för designers är att bemästra de grundläggande elementen i design: rymd, linjer, former, text och färger. ”En designer bör aldrig använda en form eller ett typsnitt som han inte fullständigt bemästrar”, sade han.
Det finns ingen regel för hur man ska välja färger och typsnitt, men det finns några allmänna rekommendationer. Först och främst måste du titta på din publik – vem är de? Vilka föredrar de? Vad passar deras smak? Sedan kan du börja experimentera med olika alternativ tills du hittar något som fungerar bra. Glöm inte att testa dina val på olika plattformar (webbläsare, mobiltelefoner etc.) och storlekar (datorer, surfplattor etc.) för att se till att de ser ut precis som du vill ha dem.
Vilka verktyg finns för att göra snygga bilder och grafik till sin webbplats?
Det finns flera verktyg som du kan använda för att göra snygga bilder och grafik till din webbplats. En av de mest populära programmen för detta är Adobe Photoshop. Det finns också många gratis online-verktyg, såsom Canva, som ger dig tillgång till en mängd olika mallar och verktyg för att skapa professionellt utseende bilder och grafik.
Hur gör man en responsiv webbdesign som funkar i alla enheter?
En responsiv webbdesign innebär att man skapar en webbsida som automatiskt anpassar sig efter den enhet och skärmstorlek som den besöks från. Det är alltså inte längre nödvändigt att ha separate versioner av en webbsida för olika enheter, utan man kan skapa en sida som funkar lika bra oavsett om den besöks från en smartphone, surfplatta eller dator.
Det finns flera olika tekniker som man kan använda sig av för att skapa responsiva webbsidor, men de två mest populära är responsive design och adaptive design.
Responsive design innebär att man bygger sin webbsida med flexibla element som automatiskt anpassar sig efter skärmstorleken. Med andra ord så ser sidan ungefär likadana ut på alla enheter, men elementen flyttas runt och/eller blir mindre eller större beroende på vilken typ av enhet sidan visas på. Man kan till exempel ha ett menyelement som i desktop-versionen visas horisontellt längst upp på sidan, medan det i mobilversionen kanske visas vertikalt i hamburgermenyn längst ner på sidan.
Adaptive design innebärar istället att man har flera olika versioner av sin webbsida, dvs olika layouts för desktop-, mobil- och surfplattesvarionerna. Detta gör det möjligt att optimera layouten för varje enskild typ av enhet, med risken dock att man behöver uppdatera flera olika versioner av sin sida när man gör ändringar.
Tips för effektiva call-to-actions på din webbplats!
En call-to-action (CTA) är ett verktyg som du kan använda för att uppmuntra dina webbesökare till handling. En effektiv CTA ska vara välformulerad, lätt att förstå och relevant för din målgrupp. Det är också viktigt att placera CTAs på strategiska ställen på din webbplats så att de syns och är lätta att klicka på. Här är några tips för hur du kan skapa effektiva CTAs:
• Formulera en klar och koncis CTA. Använd ett verb i imperativform (”Klicka här”, ”Ladda ner nu”) för att uppmana besökaren till handling. Undvik långa och invecklade meningar – det ska gå snabbt och enkelt att förstå vad man ska göra.
• Se till att CTA:n matchar resten av innehållet på sidan. Om du erbjuder gratis nedladdningar bör ditt CTA uppmana besökaren till just det, medan om du vill ha mer trafik till din blogg bör ditt CTA leda till den aktuella blogginlägget.
• Placera CTAs på strategiska ställen såsom i header eller footer (sidan), eller direkt under den text/bild som relaterar till CTA:n. Men se till att inte spamma hela sidan med knappar – det blir bara rörigt och svårtolkat för användarna!